Setmana Europea de la Mediació 2016

UN DIA CONVERTIT EN UNA SETMANA

Aquest any 2016 les celebracions del Dia Europeu de la Mediació s'han extés entre els dies 18 i 21 de gener. Ja podem parlar de la Setmana Europea de la Mediació. 

Les activitats, coordinades des del Grup de treball del Punt Neutre de Promoció de la Mediació de Catalunya, del qual formem part des d'aquesta Agrupació, han abarcat multitud d'ambients, activitats diferents i agents. 

Des de l'Agrupació hem organitzat i fet públiques les bases del I Concurs de Cartells i Díptics sobre la mediació, tot i donant 9 mesos per presentar i treballar les propostes, en dues categories. 

Els representants de la junta directiva de l'AAEPFMC, i altres companys arquitectes i mediadors, hem participat activament en els actes principals, i, després d'haver-ne fet una breu retransmissió en directe per Twitter, us en presentem la següent ressenya.

 


EL I CONCURS DE CARTELLS I DÍPTICS SOBRE LA MEDIACIÓ

Aquest any l’Agrupació d’Arquitectes Experts, Pericials, Forenses i Mediadors (AAEPFMC) com a agrupació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), amb motiu de la primera promoció d’Arquitectes Mediadors, s’ha incorporat al PNPM de Catalunya com a Entitat Organitzadora dels actes del Dia Europeu de la Mediació.

L’AAEPFMC, en base al seu projecte de promoció de la mediació, i com a Agrupació del COAC, ha presentat durant el Dia Europeu de la Mediació 2016, les BASES DE CONVOCATORIA del I CONCURS DE CARTELLS I DÍPTICS, amb l’objectiu d’obtenir material per a la difusió de la mediació durant l’any 2017. Els premis del concurs s’entregaran durant la celebració del Dia Europeu de la Mediació de 2017.

Podeu descarregar-vos les bases aquí

El Concurs estarà obert durant tot l'any 2016 i la seva resolució es farà pública el Dia Europeu de la Mediació de 2017.


PARTICIPACIÓ EN ELS ACTES PRINCIPALS DE LA CELEBRACIÓ

"Els Tribunals obren les seves portes a la mediació" 

Acte al Saló dels Passos Perduts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

TSJC.jpg

La jornada-conferència 'Els Tribunals de Justícia obren les seves portes a la mediació', celebrada el dilluns 18 de gener de 2016 i promoguda pel Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME) va tractar la mediació intrajudicial com a part integrant de la tutela judicial efectiva. Hi van intervenir el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, el Fiscal Superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, i la presidenta de GEMME a l'estat espanyol i magistrada del Tribunal Suprem, Maria Lourdes Arastey Sahún, així com representants de l'ICAB, el CICAC, la Cambra de Comerç de Barcelona i el Servei de Mediació de la UB.

Durant l'acte, la magistrada Raquel Alastruey va rebre el Premi a l'aportació més rellevant a la mediació intrajudicial 2015.

Notícia relacionada, publicada a El Punt Avui: Clam perquè la mediació s'implanti a l'Audiència


"Conflict Combat"

Cambra de Comerç de Barcelona

El taller, organitzat per la Cambra de Comerç, va reunir més de 30 persones, de diferents àmbits, professions i interessos, que, distribuïdes en tres grups, van analitzar la solució d'un cas pràctic a través de tres vies: la via del litigi jurisdiccional, la de l'arbitratge o arbitratge tècnic, i la de la mediació. 

Després de reflexionar sobre les bondats i desavantatges de cada sistema, es va posar en comú les conclusions de cada equip.

Va ser una activitat pràctica, clara i molt profitosa per tots els assistents. 


“Seminari sobre experiències de Mediació Intrajudicial” 

Ciutat de la Justícia de Barcelona

Els assistents a aquest acte vam poder escoltar les ponències sobre les experiències de derivació judicial a mediació en els diferents ordres jurisdiccionals (civil, mercantil, penal i social), a càrrec dels magistrats i membres de GEMME Pascual Ortuño, Raquel Alastruey, Elisabet Fontova i Sara Pose, així com el savi punt de vista de jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, la qual es va declarar com a entusiasta conversa davant les bondats de la mediació. 

Des de l'Agrupació volem posar de relleu les peticions de la magistrada Raquel Alastruey per a la millora de la mediació: 

  • "Que cada mediador  haga autoanálisis, vea en qué tipo de conflictos puede hacer mejor trabajo, y se especialice"
  • "La "lista corrida" no funciona en mediación, hay que hacer un traje a medida para cada conflicto, un traje de alta costura, buscando el mediador más adecuado para cada caso."
  • "Necesitamos mediadores de alta calidad, prestándose a ser analizados, comediando, formándose contínuamente."
  • "He pedido a la Consellería la especialización de las listas."

Coincidim plenament amb el seu punt de vista qualificat, i ens alegra adonar-nos de que seguim la direcció correcta en les polítiques que emprenem. 

A continuació de les ponències es va dinar a la mateixa Ciutat de la Justícia en un ambient que va facilitar el networking i presa de contactes. 

A continuació, hi va haver una representació teatralitzada d’un cas de mediació a càrrec del quadre artístic del IDEC de la UPF (amb la col•laboració de Javier Wihelm i Maria Munné), i finalment, l'exposició de l’experiència de supervisió de la mediació realitzada aquest any a ACDMA a càrrec d’Eva Noguera .


Acte commemoratiu Dia Europeu de la Mediació

Centre d'Estudis Jurídics de la Generalitat de Catalunya

L'acte, conduït per Gaspar Hernández, va oferir la taula rodona amb el títol "Si la mediació és la resposta, quina és la pregunta?", en la qual van participar com a ponents Mark Jeffery, cap de comunicació de la representació de la Comissió Europeu a Barcelona, Ana María Uzqueda, mediadora en l'àmbit civil i comercial, advocada i directora científica de l'associació Equilibri & Risoluzione dei Conflitti, i Gianfranco Gilardi, president del Tribunal de Verona. 

Es va explicar que a Itàlia, on la mediació és obligatòria, la designació de mediadors es fa per "rotació qualificada"  i és administrada amb garantia d'excel.lència mitjançant proves complementàries als exàmens d'acreditació i posterior supervisió.

La directora del Centre de Mediació de Dret Privat de la Generalitat de Catalunya va insistir en la importància d'una sessió informativa obligatòria amb mediadors que han de ser excel.lents.

En el mateix acte, es va presentar el I Concurs de cartells i díptics relacionats amb la mediació, i es va informar als assistents de la incorporació del Col·legi d'Arquitectes a la organització del Dia Europeu de la Mediació. 

Mar Garcia, tresorera de l'AAEPFMC, presentant l'Agrupació al conseller

Mar Garcia, tresorera de l'AAEPFMC, presentant l'Agrupació al conseller

Finalitzat l'acte, els representants de la junta directiva de l'AAEPFMC van saludar personalment al flamant conseller de Justícia, Carles Mundó, i li van explicar la tasca i projectes de l'Agrupació. 

Veure tots els vídeos de l'acte institucional


Celebració del Dia Europeu de la Mediació

Seu del Consejo General del Poder Judicial a Madrid

Simultàniament a l'acte Commemoratiu de la Generalitat de Catalunya, responíem a la invitació del Consejo General del Poder Judicial, assistint a la celebració a la seva seu de Madrid. 

Podeu veure'n l'article específic aquí